Јавете ни се +86-769-85580985
Испратете ни е-пошта christy_xiong@zealxintl.com

Што е еколошка логистика?

2024-02-03

Зелената логистика е логистички систем заснован на животната средина, тој е логистички систем заснован на животната средина,пакувањето кое се користи во еколошката логистика е еколошки, материјали за пакување што може да се рециклираат, биоразградливи. Се заснова на премисата за заштита на еколошката средина иодржливразвој на земјата. Ја менува двонасочната интеракција помеѓу единечната логистика и логистиката, потрошувачката, животот и логистиката во минатото, со цел да се ограничи штетата на традиционалната линеарна логистика врз животната средина и да се дизајнира и воспостави кружен логистички систем со хармоничен став и нов концепт на живеење со животната средина. Отпадните материјали кои го достигнуваат крајот на традиционалната логистика може да се вратат во нормалниот логистички процес. Повторната употреба на овие отпадни материјали често се нарекува обратна логистика.


Модерната логистика обрнува внимание на севкупните и долгорочните придобивки, обрнува внимание на сеопфатната грижа за животната средина, ја одразува зелената слика на претпријатието, е нова форма на логистика. Зелената логистика е повеќеслојна логистика, вклучувајќи зелена логистика за продажба, логистика за зелено производство и логистика за снабдување со заштита на животната средина. Неговата содржина ги вклучува не само зелените логистички активности на претпријатието, туку и управувањето, регулирањето и контролата на активностите за логистика на животната средина. Во категоријата зелена логистика, зелената логистика не само што вклучува зелен транспорт, зелено пакување, зелена циркулација и преработка и друга индивидуална зелена логистика, туку вклучува и рециклирање отпад за реализација на обновување ресурси, што е зелено работење и управување со зелена логистика. , главно вклучувајќи ги следните содржини:

(1) Складирање и транспорт на зеленило. Прифатете ја најновата технологија за зачувување за да го обезбедите квантитетот и квалитетот на залихите, да ја намалите загубата на залихи и да го намалите загадувањето на животната средина. Внимателно планирање на транспортниот капацитет, разумен начин на транспорт и патека, избегнувајте заобиколување, повторено, за да се максимизира реализацијата на операциите за утовар и истовар.


(2) Заштита на животната средина на пакувањето и рециклираните производи. Пакувањето не е само чувар на стоката, туку и сертификат за влез на пазарот. Зелената амбалажа не само што треба да привлекува внимание, туку и да ги исполнува барањата на 4R, а исто така да постигне „ниска потрошувачка“, „регенерација“, „регенерација“ и „регенерација“. Иако обработката на логистиката е многу едноставна, исто така е неопходно да се придржува до зелениот принцип, да се намали потрошувачката, да се подобри квалитетот на животната средина, особено во процесот на преработка за да се избегне оштетување на стоката и секундарно загадување.


(3) Зелени информации собирање и управување. Логистиката не е само пренос на стоковниот простор, туку и собирање, сортирање, складирање и користење на релевантни информации. Еколошката логистика бара сите видови зелени информации да се собираат, подредат и складираат и навремено да се применат во логистиката за да се промовира понатамошното позеленување на логистиката.

We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy